• Nederlands
  • English
  • Tiktok

HAAKS®B.A.R.F Dogfood eliminatiedieet

Helaas zijn er honden die allergisch zijn. Deze allergie is vaak door de tijd heen opgebouwd.
Allergie bij honden kan zich in allerlei vormen uiten, zoals :

  • Jeuk
  • Kale plekken
  • Ontstekingen
  • Rode huid
  • Enz.

Eigenaren met allergische honden komen – als de klachten aanhouden – uiteindelijk bij de dierenarts terecht. Allergietesten wijzen vaak uit dat de hond een allergie heeft voor huisstofmijt, eiwitten en kip. Opvallend dat zoveel honden dezelfde allergie lijken te hebben.

Meestal krijgt de eigenaar het advies om een hypoallergenen brok te gaan voeren. Verandering van voeding is op zich een juiste aanpak; 80% van de allergieën is het gevolg van verkeerde voeding.

Door de voeding van de hond te wijzigen kunnen veel van zijn klachten worden genezen. Echter, veel brokvoer, ook hypoallergenen, bevat stoffen waarvoor de hond juist allergisch is. Alle brokvoeding bevat namelijk granen en kunstmatige toevoegingen en veel honden reageren hier slecht op.

Om te ontdekken voor welk ingrediënt een hond allergisch is, kan een eliminatiedieet worden gevolgd. De essentie van een eliminatiedieet is dat de voeding van de hond wordt teruggebracht tot zo min mogelijk smaken en zo zuiver mogelijke ingrediënten. Dit kan met HAAKS®B.A.R.F: iedere HAAKS®B.A.R.F smaak bevat vlees, organen en bot van één prooisoort. En alleen dat. HAAKS®B.A.R.F bevat geen converseringsmiddelen, geen kunstmatige smaakstoffen en geen toegevoegde vitaminen of mineralen. Alle goede bouwstenen zitten in de ingrediënten zelf. Zo is duidelijk wat de hond eet en krijgt hij toch alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Beginnen met een HAAKS®B.A.R.F eliminatiedieet

Heeft uw hond klachten en wilt u via een eliminatiedieet ontdekken of en zo ja waarvoor uw hond allergisch is, dan kunt u het beste starten met het voeren van één smaak voor een periode van één maand. Uw hond krijgt hierdoor de gelegenheid te wennen aan het voer en u geeft de voeding de kans om zijn heilzame werk te doen. Een goede smaak om mee te beginnen is Paard. Na twee weken ziet u mogelijk al resultaat in de vorm van verbetering en het kan zelfs zo zijn dat de klachten al verdwenen zijn.

Direct succes?

Als er in de eerste maand verbetering optreedt, kunt u in de volgende maand een nieuwe smaak introduceren aan uw hond, bijvoorbeeld Geit of Lam.

Mocht er na één maand Paard voeren geen verbetering zijn, vervangt u dan Paard door een andere. Ervaring leert dat u dan het beste verder kan gaan met Konijn. U begint in essentie het eliminatiedieet opnieuw met Konijn. Ook nu geldt dat er na deze maand verbetering moet zijn. Vervolgens kan een tweede smaak geïntroduceerd worden.

Na de eerste maand

Als u een smaak gevonden heeft waarmee u verbeteringen ziet, gaat u verder met de tweede smaak. U voert deze gedurende ten minste twee weken. Als uw hond ook hierop goed reageert heeft u al twee smaken. Uiteindelijk willen we naar een voeding toe met zoveel mogelijk smaakvariatie, het liefst vier smaken in drie weken.

Na 6 weken

Na de 6 weken introduceren we Kip. Kip wordt – helaas – veelal in korte tijd door het voeren van veel graan opgefokt. De kans is daarom aanwezig dat uw hond hier slecht op reageert. Ziet u een verslechtering, dan stopt u natuurlijk direct met het voeren van Kip. Val niet terug op de twee smaken die u al heeft gevoerd, maar voeg een derde toe. Als de klachten weer afnemen, en dat zal binnen 1 a 2 dagen duidelijk zijn, dan heeft u intussen drie smaken waar uw hond goed op reageert.

Reageert uw hond ook goed op Kip, dan kunt u – net als na de tweede smaak – na twee weken een volgende introduceren. Bijvoorbeeld Rund.

De volgende smaken en variatie

Iedere keer dat uw hond goed reageert als u een nieuwe smaak introduceert, kunt u iedere twee weken een volgende smaak aan zijn/haar dieet toevoegen. U bereikt zo het breedst mogelijke scala smaken waaruit u zijn voeding kan samenstellen.

Uitzonderingen

Soms blijkt dat een hond heel allergisch is en uiteindelijk maar twee smaken kan verdragen. U zit dan in de rats omdat hij geen vier diersoorten in drie weken binnenkrijgt. Wees gerust, dat kan geen kwaad. Het belangrijkste is dat uw hond voedsel eet wat de juiste bouwstenen bevat zonder dat hij klachten krijgt.

Sommige eigenaren kiezen er toch voor om in dat geval supplementen toe te voegen. Dat is natuurlijk een vrije keuze. Wij adviseren u wel om dan eerst bij een holistische dierenarts uw verhaal te doen, inclusief uw ervaringen met het eliminatiedieet. Hij of zij kan u adviseren over een goede manier om het dieet van uw dier uit te breiden.