• Nederlands
  • English
  • Tiktok
Help mijn kat heeft blaasgruis! Wat nu?

Ontstaan van blaasgruis.
Katten zijn matige drinkers en hebben dus een niet al te beste dorstprikkel. Indien een kat een brok (droogvoeding) krijgt, welke standaard al te weinig vocht bevat, moet een kat dus dubbel zoveel drinken om zo voldoende vocht binnen te krijgen. Helaas doen veel katten dit niet. Een kat op een droogvoeding heeft in feite altijd een chronisch vochttekort. Daarom is het veel beter om een hoogwaardige blikvoeding te geven of om rauwe verse voeding te geven. Mocht je ook brokken willen voeren dan is het raadzaam om jouw kat elke dag wat blikvoeding of rauwe voeding te geven, zodat jouw kat voldoende vocht binnenkrijgt.

Brokken bestaan voornamelijk uit koolhydraten die zorgen voor een te basisch milieu in het lichaam van de kat. De urine (maar ook de verteringssappen) verzuren niet voldoende als een kat teveel koolhydraten binnenkrijgt. Ze kunnen hier ook diabetes door ontwikkelen. Een kat heeft echter maar een beperkt percentage koolhydraten nodig: de koolhydraten in rauw vlees, waar het voor katten gemakkelijk opneembaar is gemaakt.

Struvietkristallen ontstaan (slaan neer) in een basisch milieu, en in zuur milieu kunnen deze oplossen. Daar waar calciumoxalaat in een zuur milieu ontstaat helpt echter geen dieet, want calciumoxalaat lost ook niet op in een basisch mileu. Dat is dan ook de reden dat geen enkel dieet helpt tegen calciumoxalaat.

De meeste katten die vroeger blaasgruis kregen, hadden last van struvietkristallen. De oxalaatkristallen ontstonden vaak als een kat te lang op een commercieel blaasgruis-dieet van de dierenarts had gestaan. Dit zogenaamde “dierenartsdieet” bevat namelijk onnatuurlijke verzuurders, die calciumoxalaat juist in de hand kan werken. Echter zijn de brokkenfabrikanten van “standaardmerken” hierop gaan inspelen. Deze fabrikanten zijn zelf al verzuurders aan hun voer toe gaan voegen. Dit heeft ertoe geleid dat calciumoxalaat tegenwoordig helemaal geen uitzondering meer is.

Wat te doen bij blaasgruis.
Het belangrijkste wat je kunt doen als je kat blaasgruis heeft, is om ervoor te zorgen dat een kat dus wél voldoende vocht binnenkrijgt. De beste voeding voor een kat (met blaasgruis) is rauwe voeding!! Rauwe voeding bevat metabool vocht wat er voor zorgt dat deze problemen voorkomen kunnen worden. Veruit de meeste katten met blaasgruis die op een dieet van rauwe voeding worden gezet, hebben nergens last meer van!
Je kunt als je een kat hebt die erg weinig drinkt ook altijd nog wat water mengen door wat gemalen vlees of door de hoogwaardige blikvoeding, zodat de kat toch nog wat extra vocht binnenkrijgt. Ook zijn er tegenwoordig allerlei fonteintjes te koop, die doordat het water stroomt, extra aantrekkelijk zijn voor een kat.

Rauwe voeding heeft buiten het feit dat het veel vocht bevat nog meer positieve eigenschappen. Rauwe voeding werkt licht verzurend, op een natuurlijke manier, waardoor de kristallen oplossen. Daarbij heeft rauwe voeding een zeer hoge verteerbaarheid. Doordat rauwe voeding weinig “overige stoffen” bevat waar een kat niets aan heeft, hoeven deze stoffen dus ook niet door de lever te worden afgebroken tot o.a. ureum om vervolgens door de nieren te worden uitgescheiden.
Als je veel plantaardige eiwitten voert, en weinig dierlijke eiwitten, laat je de lever en de nieren van de kat eigenlijk constant overuren draaien. Op jonge leeftijd merk je wellicht nog niets, maar de problemen komen vaak boven drijven als je kat wat ouder wordt. Een slechtere nierfunctie in het bloed is pas meetbaar als al 70-75% van de nieren kapot zijn!

Het beste is ongetwijfeld om het dieet van je kat zelf samen te stellen, en anders de voeding zelf te malen. Zodat je precies weet wat je voert en je alle plantaardige ingrediënten eruit kunt laten. Is dit om wat voor reden dan ook geen optie voor je, kies dan een kant-en-klaar versvlees met de minst mogelijke plantaardige producten. Kant-en-klaar versvlees wordt bijna door heel Nederland geleverd door bedrijven, of is verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken.

Qua merken kant-en-klaar versvlees, ook wel KVV genoemd, zijn bijvoorbeeld HaaksBarf en Bandit, de betere keuzes.
Een hoogwaardige blikvoeding is dus een betere keuze dan een brokvoeding, van welk merk dan ook, omdat blikvoeding voldoende vocht bevat.
Met een hoogwaardige blikvoeding wordt een blikvoeding bedoelt die een hoog percentage aan vlees bevat, en geen tot nauwelijks plantaardige (bij)producten. Let er ook op dat het blikvoer niet is geconserveerd met chemische bewaarmiddelen. Betere merken blikvoeding zijn bijvoorbeeld “Feline Porta 21” en “Almo Nature”.

Struvietdieet.
Zoals al gezegd is kan rauwe voeding ervoor zorgen dat de blaasgruis verdwijnt. Als je rauwe voeding gaat geven dan verzuurt de urine sowieso al en wordt de pH-waarde dus lager. Brokken bestaan namelijk uit koolhydraten en die zorgen ervoor dat de urine en verteringssappen te basisch worden. In de meeste gevallen werkt alleen het wisselen van een brokvoeding naar een dieet van rauwe voeding al. In sommige gevallen echter werkt de rauwe voeding zelf nog niet verzurend genoeg.
Als dat het geval is kun je wat troebele appelazijn aan het menu toevoegen. Ook cranberrysap (mogen ook poeders/pillen zijn) werkt verzurend evenals vitamine C pillen of poeder op ascorbinezuur basis. Alle andere (veresterde) vitamine C’s werken niet verzurend!

Oxalaatdieet.
Als een kat struviet heeft dan moet je juist de urine verzuren bijvoorbeeld met vitamine C en appelazijn. Dit is bij oxalaatstenen dus absoluut niet het geval.

Het is aan te raden het calciumgehalte in de voeding laag houden. Wil je rauw gaan voeren dan kun je ook het beste botten voeren van kleine diersoorten (net als bij een nierdieet) zoals alle botten van gevogelte (eend,kip,parelhoen,kwartel,fazant, duif, konijn etc.)
Het KVV-merk “Bandit” heeft een speciale versie op de markt voor katten met blaasproblemen.

Geen enkel dieet zal echter oxalaatstenen oplossen! Dan is er écht chirurgie nodig, met dan dààrna wel een aangepast dieet.

Tot slot.
Helaas schijnen sommige katten gewoon aanleg te hebben voor blaasgruis, en zullen dit hun leven lang “zorgenkindjes” blijven. Ook schijnt er een verband te zijn tussen vroegcastratie en blaasgruis. In veel gevallen werkt rauwe voeding dus heel goed, helaas niet in alle. Blaasgruis kan soms ook ineens weer terugkomen. Probeer een goede dierenarts te vinden die je kan begeleiden.

Wil je jouw kat rauwe voeding gaan geven lees je dan van te voren even in op de diverse websites en fora op internet. Er zijn op de diverse fora genoeg ervaringsdeskundigen en dierenartsen aanwezig die je graag willen helpen.

Tekst Ester Overman