• Nederlands
  • English
  • Tiktok

HAAKS®B.A.R.F Lijnzaadolie

Lijnzaadolie, kortweg ook lijnolie geheten, wordt gewonnen uit de zaadjes van de vlasplant (Linum usitatissimum). Deze plant levert vezels waarvan al eeuwenlang linnen wordt gemaakt. Ook als geneeskrachtig kruid heeft de vlasplant een lange geschiedenis, vooral bij de bestrijding van ontstekingen en verstopping.

Eigenschappen en werking

De uit vlaszaad gewonnen olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, een essentieel omega-3 vetzuur, dat onmisbaar is voor de gezondheid. Essentiële vetzuren worden in het hele lichaam gebruikt ter bescherming van de celmembranen en ze spelen vooral een belangrijke rol bij de groei en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). Ze worden ook als bron van energie gebruikt en maken deel uit van de verbindingen die de bloeddruk, de bloedstolling, de immuunreacties en de vetafbraak reguleren. Lijnzaadolie zou gunstig werken bij een aantal ziekten, waaronder

hartaandoeningen: het gebruik van lijnzaadolie wordt aanbevolen ter voorkoming van hartaandoeningen en kan daarbij als (minder sterk ruikende) vervanging van visolie dienen.

auto-immuunziekten: kan lijnzaadolie misschien voorkomen dat het afweersysteem gezond weefsel aanvalt

huidaandoeningen: de essentiële vetzuren in lijnzaadolie hebben wellicht een heilzaam effect op de huid.

Tegen diverse ziekten

Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat lijnzaadolie niet alleen preventief goed is maar ook reparerend kan optreden in ziekten die te maken hebben met verstoorde stofwisseling, stress en negatieve omgevingsinvloeden. Steeds meer artsen en natuurgeneeskundigen prijzen de geneeskrachtige kwaliteit van lijnzaadolie aan. Deze olie is heilzaam gebleken bij allergieën, diabetes en kanker.

Omega 3 kampioen

Lijnzaadolie is de enige olie die meer basis omega 3 vetzuren bevat dan basis omega 6 vetzuren. In tegenstelling tot wat mensen denken is vis geen uitmuntende bron van omega 3 vetzuren; in lijnzaadolie zit 20 keer zoveel omega 3 vetzuren als in makreel.

Essentiële vetzuren tegen kanker

De essentiële vetzuren in biologische oliën zijn niet zomaar gezond; ze voorkomen kanker! Dat zit zo: kankercellen ontstaan uit gewone lichaamscellen die een zuurstoftekort hebben, zo ontdekte nobelprijswinnaar Otto Warburg. Deze lichaamscellen hebben teveel transvetten in het celmembraan opgenomen waardoor de cel te weinig zuurstof doorlaat. Basis omega 3 en basis omega 6-vetzuren zijn zuurstofvangers. Wanneer in plaats van transvetten essentiële vetzuren in het celmembraan zitten, is de kans op zuurstoftekort nihil geworden. Otto Warburg deed zijn ontdekkingen na 40 jaar onderzoek en publiceerde zijn bevindingen in 1967. Andere professoren en kankeronderzoekers hebben zijn werk genegeerd, met name omdat onderzoekers kanker in de genen wilden zoeken, iets wat nog steeds niet is gelukt. Brian Peskin legt Otto Warburgs bevindingen vergezeld van wetenschappelijke onderzoeken op een voor iedereen begrijpelijke manier uit in zijn boek: ´Het verzwegen verhaal van kanker´.  Bron: Boek: Het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin

Ouderdomsprocessen

De rol die essentiële vetzuren in het lichaam spelen heeft niet alleen een voorkomende en genezende invloed op kanker. Ook ouderdomsprocessen worden ermee tegen gegaan. Overigens kan lijnzaadolie niet elke vorm van kanker genezen; kanker in een eindstadium is vrijwel onomkeerbaar. Brian Peskin schrijft (in een persoonlijke mail) dat middels natuurlijke oliën 99% van de kanker genezen kan worden.

Lijnzaadolie en diabetes

Lijnzaadolie werkt goed bij diabetes. Het bloedsuikergehalte stijgt minder snel als men lijnzaadolie door de maaltijd doet, waardoor er minder insuline nodig is. Lijnzaadolie is één van de voedselsoorten die bij beginnende diabetes kan omkeren.  Met de juiste voeding kan een beginnende diabetes genezen.

Vetzuren in lijnzaadolie:

Palmitinezuur: 5%

Stearinezuur: 2.5%

Oliezuur: 16%

Linolzuur: 15%

Alfalinoleenzuur: 61.5%

Gebruiksaanwijzing:

lichaamsgewicht aantal Pompjes
0-10 kg. 1 = 2ml
10-20 kg. 2
20-40 kg 3
> 40 kg 4